Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk je v našem vrtcu postal že stalnica.

Glede na predznanje otrok smo pripravo na ta dogodek razdelili po oddelkih v dva sklopa. En sklop se je nanašal na zdravje in zdravo prehrano, drugi pa ekologijo. Pri prvem sklopu smo se pogovarjali o zdravi hrani in pomenu zajtrka za naša zdravje. V drugem sklopu pa smo spoznavali pomen varovanja okolja ter njegov pomen za ohranjanje živalskih vrst s poudarkom na čebelah.

Ogledali smo si tradicionalno peko kruha: ogled domače krušne peči, obisk očeta Milana (peka) v vrtcu, kateri nam je pokazal pripravo kruha (sestavine, pripomočki, potek dela in slastni končni izdelek). Za današnji zajtrk pa nam je spekel rženi kruh doma v krušni peči. Milanu smo se zahvalili z ročno sešito lutko, ki jo je izdelala naša vzgojiteljica Majda.

Danes pa sta nas v vrtcu obiskala čebelar Robi in mlada čebelarka Maja (čebelarka čebelarskega krožka OŠ Puconci). Otrokom sta pokazala čebelarsko opremo in ob pripovedovanju in pogovoru, slikah ter pripomočkih otrokom približala delo čebelarja. Povedala sta nam kakšen pomen imajo čebele pri ohranjanju naravnega okolja.

Po skupnem zajtrku smo skupaj ob 10.00 uri zapeli pesem Čebelar, L. Slak in s tem prispevali svoje glasove Čebelarski zvezi Slovenije, da ustvarimo najštevilčnejši pevski zbor, ki je bil usklajen kot čebelja družina, vsak na svoji lokaciji, a ob istem času. Posebna zahvala zborovodkinji, vzgojiteljici Petri Gjergjek. Naše petje si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=GH-SAheHLkQ&feature=youtu.be.

Na koncu pa smo se še odpravili do šolskega čebelnjaka, kjer nam je čebelar Robi razkazal še čebelnjak in vse kar se v njem skriva.

Kako je potekala priprava in izvedba Slovenskega zajtrka, si lahko ogledate s klikom na spodnjo fotografijo:

 

Orodna vrstica za dostopnost